- על מה ולמה המילה ויתרונותיה?
ברית המילה הינה שילוב בין הליך ניתוחי רפואי וטקס מסורתי דתי.
פרוש המילה "מילה" – הסרה או חיתוך.
הליך ניתוחי זה מסמן בגוף האדם את הברית אשר כרת אלוהים עם אברהם ועם זרעו לדורותיו."זאת בְּרִיתִי אֲשֶׁר תִּשְׁמְרוּ בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם וּבֵין זַרְעֲךָ אַחֲרֶיךָ, הִמּוֹל לָכֶם כָּל זָכָר" (בראשית י"ז 10).
כיום ידוע כי להסרת העורלה יתרונות רפואיים ניכרים.
ברית המילה הינה הניתוח המתוכנן, הנפוץ והעתיק ביותר בעולם.
בקרב העולם היהודי ברית המילה נתפסת כנורמה חברתית מקובלת וכביטוי מרכזי להשתייכות לעם ישראל. כיום גם בקרב חלקים גדולים מן העולם המערבי זהו הליך ניתוחי מקובל המבוצע מסיבות רפואיות ואסתטיות. בארה"ב, לדוגמא, נימולים למעלה מ-60% מהילודים הזכרים עוד בהיותם בבתי החולים. בארץ נימולים כיום מעל 95% מהילודים הזכרים.- מה בדיוק חותכים? – קצת אנטומיה...
קצה הפין המכונה עטרה (Glans penis) מכוסה ע"י עור אשר חופשי בחלקו – עורלה (Preputium). התהליך הניתוחי כולל חיתוך העורלה והסרתה. על מנת למנוע פגיעה בפין במהלך החיתוך נהוג להשתמש באביזר מגן. את סדר הפעולות ניתן לראות בתרשים:
- כואב או לא כואב? ומה לעשות בכדי שיכאב פחות...
מחקרים מדעיים רבים בדקו את נושא הכאב בתינוקות אשר עוברים ברית מילה.
המחקרים הצביעו כי למרות גילם הצעיר של התינוקות הם חשים בכאב ומגיבים פיזיולוגית לכאב – נמדדו שינויים בקצב הלב, בלחץ הדם ובצריכת החמצן.
אין לזלזל בכאב אשר חש התינוק גם אם הפרוצדורה הניתוחית הינה קצרה.- מהו האלחוש המקומי (הרדמה מקומית) ?
האלחוש המקומי נעשה ע"י זריקה של חומר הרדמה המתבצע עם מחט עדינה לבסיס איבר המין. על מנת להקטין את כאב הזריקה, מומלץ על מריחה של מקום הזריקה במשחת EMLA כשעה לפני הזריקה. בנוסף תוך כדי ביצוע זריקת ההרדמה והחיתוך עצמו, התינוק מוצץ מי סוכר המוזלפים על המוצץ ולכן לרוב אינו מרגיש בכאב בברית המילה. חשוב לזכור כי רק רופא רשאי לבצע הזרקות אלחוש.
- האם יש צורך באלחוש מקומי ?
כפי שכבר נבחן, תינוקות חשים בכאב לא פחות ממבוגרים. מחקרים רבים בדקו והישוו את שיטות האלחוש השונות בברית מילה והגיעו למסקנה כי זריקת האלחוש המקומי נותנת את המענה הטוב ביותר למניעת הכאב בברית המילה. הטכניקות אשר נבחנו הינן משחות ותמיסות גלוקוז (יין קידוש ופטישים לא נכלל במחקרים).
- האם יש סיבות רפואיות שלא להשתמש באלחוש ?
החומר המוזרק הינו בטוח לשימוש בילודים כאשר מוזרק בצורה מבוקרת למיקום ובמינון מתאים. במקרים נדירים יכולה להתפתח תגובה אלרגיה לחומר ההרדמה, אשר דורשת טיפול רפואי בהתאם לתגובה.
- האם מתן זריקת ההרדמה המקומית כואבת יותר מאשר הברית עצמה?
ההשוואה הינה מגוחכת, לא ניתן להשוות כלל את הכאב בדקירה של זריקת האלחוש לעומת הכאב שבחיתוך העורלה. כמו כן, מניסיוני, לאחר מריחת משחת האלחוש גם זריקת ההרדמה לרוב אינה מורגשת.
- האם יש חובת מניין בברית מילה?
אין חובת מניין בברית מילה. מאחר ומצוות ברית המילה הינה כה חשובה במסורת היהודית, לא נדרש מניין, אשר עלול לגרום לעיכוב ביצועה.
- מהו תפקידו של הסנדק?
הסנדק מחזיק את התינוק בזמן טקס ברית המילה. מקובל לכבד בתפקיד זה קרוב משפחה מבוגר.
- מהו תפקיד השושבין/שושבינה?
תפקיד השושבין/שושבינה להעביר את התינוק מאמו לאביו במהלך הטקס. יש מקום למס' שושבינים ובד"כ התינוק מועבר ע"י צעירות אשר טרם נישאו או סבתות.
- מהו כסא אליהו הנביא?
אליהו הנביא הוא אורח כבוד בכל שמחה ובכל ברית מילה של ילד יהודי. בבתי כנסת בד"כ קיים כסא גבוה ומהודר אשר ניתן לשאול אותו לצורך ברית המילה. גם כסא ביתי יכול לשמש ככסאו של אליהו, ניתן לקשטו בסדין לבן וקישוטים שונים.
- מתי מתבצעת הברית? ומתי ליצור קשר?
ברית המילה נעשית ביום השמיני. מתחילים בספירה ביום הלידה, במידה והתינוק נולד לאחר שקיעת החמה אזי הספירה מתחילה מיום למחרת הלידה. דוגמא – התינוק נולד ביום א' בבוקר, ברית המילה תערך ביום א' בשבוע שלאחר מכן. במידה והתינוק נולד ביום א' בערב, ברית המילה תתבצע ביום ב' בשבוע שלאחר מכן. את זמני שקיעת החמה ניתן לבדוק באתרי אינטרנט שונים.
- באיזו שעה מבצעים את ברית המילה?
ברית המילה מתבצעת בשעות היום, לפני שקיעת החמה.
- מתי ליצור קשר?
ככל המוקדם לאחר הלידה. רצוי לא ביום השמיני… לא המוהל, ולא התינוק יאהבו את זה.
- האם כדאי לדחות את ברית המילה?
ככלל, במידה והתינוק בריא ואין מניעה לבצע את ברית המילה מבחינה רפואית, כדאי לבצע במועד.
- האם דרוש משקל מינימום לביצוע המילה?
רצוי לבצע את ברית המילה במשקל מעל 2500 גרם.
- האם צהבת היא סיבה לדחיית הברית?
צהבת ילודים היא מצב שכיח אצל תינוקות. הצהבת נמדדת באמצעות רמות בילירובין בדם. ניתן לבצע את ברית המילה ברמות בילירובין מתחת ל-12, אך חשוב יותר, שהערכים יהיו במגמת ירידה.
- מתי יש לשקול את דחיית ברית המילה?
במידה ויש חשד כי לתינוק מחלה פעילה או שמצבו הרפואי אינו יציב יש מקום לדחיית הברית.
במידה וקיים מום מולד של איבר המין, יתכן שיהיה צורך בעתיד להשתמש בעורלה לצורך תיקון המום. במקרה זה כדאי להיוועץ עם אורולוג ילדים, טרם הברית.
במידה ובמשפחה או לתינוק יש חשש למחלה הקשורה לקרישת דם – רצוי להתייעץ עם רופא המטולוג טרם המילה.